Pozor na výpočty krmných dávek s využitím nepřesných vstupních dat
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 10170.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo porovnat stravitelnost organické hmoty a vlákninového komplexu kukuřice metodou in sacco při inkubaci 24 a 48 hodin a metodou na přístroji NIRS kalibrovaném při inkubaci 48 hodin v bachorové tekutině dojnic. Stravitelnosti OH, hrubé vlákniny i NDF byly statisticky průkazně vyšší (P < 0,05) při inkubaci 48 hodin než 24 hodin. Rozdíly mezi hodnotami zjištěnými u 44 vzorků z celých rostlin kukuřice a 19 vzorků siláží kukuřice byly minimální. Rozdíly mezi stanovením in sacco a NIRS s inkubací po 48 hodinách nebyly významné (P > 0,05). Z výsledků vyplývá, že výsledky lze mezi sebou porovnávat, jen jsou-li použity stejné metody. |
Projekt | Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných siláží |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace