Prevence acidózy a ketózy a zdraví mléčné žlázy
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 16006.pdf |
Abstrakt | Ketóza a acidóza jsou metabolická onemocnění, které se vyskytují především v období rozdojování u vysokoprodukčních dojnic. Proto se označují také jako produkční choroby. Hlavní příčinou ketózy je nedostatek glukózy pro tvorbu mléka. Prevence ketózy a ztučnění jater a příprava na následující laktaci spočívá v adekvátní výživě již ke konci předchozí laktace. Dojnice by měly mít v době zasušení optimální kondici. Jako nejvýhodnější strategie krmení v období stání na sucho se jeví doposud nejpoužívanější způsob krmení na základě kvalitních objemných krmiv s přídavkem jádra od 21. dne před plánovaným otelením. Přídavek jádra zvyšuje příjem krmiva, což je velmi důležité z hlediska prevence ztučnění jater a ketózy. K podpoře změn v krmné dávce se v prevenci ketózy používají krmná aditiva, především cholin, niacin a biotin a glukoplastické látky. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace