Prevence acidózy a ketózy a zdraví mléčné žlázy

KOUKOLOVÁ, Marie, LÁCHOVÁ, Jitka a ČERMÁKOVÁ, Jana. Prevence acidózy a ketózy a zdraví mléčné žlázy. Náš chov, 2016, roč. 76(2), s. 64-68. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz16006.pdf
Abstrakt

Ketóza a acidóza jsou metabolická onemocnění, které se vyskytují především v období rozdojování u vysokoprodukčních dojnic. Proto se označují také jako produkční choroby. Hlavní příčinou ketózy je nedostatek glukózy pro tvorbu mléka. Prevence ketózy a ztučnění jater a příprava na následující laktaci spočívá v adekvátní výživě již ke konci předchozí laktace. Dojnice by měly mít v době zasušení optimální kondici. Jako nejvýhodnější strategie krmení v období stání na sucho se jeví doposud nejpoužívanější způsob krmení na základě kvalitních objemných krmiv s přídavkem jádra od 21. dne před plánovaným otelením. Přídavek jádra zvyšuje příjem krmiva, což je velmi důležité z hlediska prevence ztučnění jater a ketózy. K podpoře změn v krmné dávce se v prevenci ketózy používají krmná aditiva, především cholin, niacin a biotin a glukoplastické látky.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat