Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec

SZMEK, Jan a SKŘIVANOVÁ, Eva. Přírodní karotenoidy ve výživě slepic nosného typu a jejich vliv na užitkovost a kvalitu vyprodukovaných vajec. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., 2024, s. ISBN 978-80-7403-328-5
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz24148.pdf
Abstrakt

Slepičí vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin s všestranným využitím. Z hlediska kvality je pro zjednodušeně hodnotící spotřebitelskou veřejnost nejdůležitějším znakem barva žloutku, jejíž preference sytosti se dle požadavků spotřebitelů v jednotlivých zemích výrazně liší. Z tohoto důvodu se do krmných směsí pro nosnice často přidávají buď přírodní, nebo syntetické karotenoidy. Karotenoidy, představující skupinu přírodních žlutých, oranžových a červených pigmentů rozpustných v tucích, jsou stále více využívány jako doplňkové složky ve výživě drůbeže, zejména kvůli jejich antioxidačním, protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem. Tyto pigmenty, nacházející se přirozeně v různých zdrojích, mohou pozitivně ovlivňovat zdraví nosnic a současně zvyšovat kvalitu živočišných produktů, jako jsou vejce, která mohou být následně přínosná pro lidské zdraví. Zvýšení obsahu karotenoidů v krmných směsích může významně přispět ke snížení oxidačního stresu, zvýšení stability produktů během skladování a zlepšení zbarvení vaječných žloutků, což je z hlediska spotřebitelských preferencí klíčové. Navíc karotenoidy přírodního původu získávají oblibu u spotřebitelů odmítajících syntetické karotenoidy ve výživě hospodářských zvířat. Na základě toho se rozšiřuje zájem o tzv. funkční potraviny. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi byla provedena řada pokusů s náhradou syntetických vyráběných karotenoidů v krmných směsích drůbeže přírodními zdroji luteinu a zeaxantinu, včetně pokusu s nově vyšlechtěnou pšenicí odrůdy PEXESO. Cílem tohoto pokusu bylo vyhodnotit vliv biofortifikované pšenice odrůdy PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů luteinu a zeaxantinu na užitkovost nosnic a kvalitu vyprodukovaných vajec. Přídavek této pšenice do krmných směsí pro nosnice se projevil pozitivním vlivem na užitkovost a ovlivnil některé kvalitativní parametry vyprodukovaných vajec.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce