Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice. Autoři: SKŘIVAN, Miloš a KOŃÁK, David. . Ověřená technologie OT/VÚŽV/06/2017. 2018-02-27.
Kateg. publikaceUžitný vzor; prototyp; právní norma; ověřená technologie
Interní odkaz17180.pdf
Abstrakt

Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.

ProjektIdentifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce