Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice
Kateg. publikace | Užitný vzor; prototyp; právní norma; ověřená technologie |
Interní odkaz | 17180.pdf |
Abstrakt | Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů. |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace