Produkční choroby dojnic - příčiny a ovlivnění efektivity výroby
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 18285.pdf |
Abstrakt | Článek uvádí prevalenci produkčních chorob dojnic plemene H ve 12 vybraných chovech s vysokou produkcí mléka a to s ohledem na fázi mezidobí. Ze sledování vyplývá, že nejrizikovějším obdobím krav je tranzitní období. V tomto období vznikají nejvyšší přímé i nepřímé ekonomické ztráty. U vysokobřezích krav se především vyskytovaly karenční stavy – ( karence fosforu, selenu, mědi, vitaminu E, vitaminu A a beta-karotenu). V poporodním období to byla hypokalcémie, hypofosforémie, hypokalémie, steatóza jater, ketóza, přetrvávaly karence stopových prvků a vitaminů, vyskytovaly se metritidy, mastitid, dislokace slezu, acidózy bachorového obsahu ( SARA) a laminitidy. |
Projekt | Optimalizace výživy a chovu dojnic v podmínkách zemědělské politiky EU |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace