Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.

SKŘIVAN, Miloš. Prospěšná spolupráce VÚŽV, v.v.i. a Selgen, a.s.. Agrární obzor, 2020, roč. 2020(3), s. 12. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz20108.pdf
Abstrakt

Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice Pexeso se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu. Obsah luteinu je dvakrát vyšší než u běžné odrůdy. Ve VÚŽV byla testována v krmných směsích pro slepice. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než preferují čeští spotřebitelé. Pexeso dále zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.

OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce