Pufr ve směsné krmné dávce jako prevence subakutní bachorové acidózy
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 24123.pdf |
Abstrakt | Snížené pH bachoru a jeho kolísání během dne jsou považovány za hlavní faktory ovlivňující rozvoj subakutní bachorové acidózy (SARA), která negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav, příjem krmiva a množství a kvalitu produkovaného mléka. Riziko SARA je nejvyšší u vysokoprodukčních dojnic na vrcholu laktace. Cílem studie bylo zmírnit riziko SARA přidáním pufru na bázi vápenitých mořských řas (Lithotamium calcareum) do optimalizované celkové směsné krmné dávky (TMR). Do pokusu bylo zařazeno 34 holštýnských dojnic na vrcholu laktace. Z nich byly vytvořeny dvě skupiny. Dojnice byly ustájené ve stáji s automatickými žlaby s vážením krmiva, byly krmeny typickou, dobře vyváženou krmnou dávkou, která by teoreticky neměla acidózu vyvolávat. V prvním pokusném období dostávala jedna skupina krav TMR s pufrem, druhá bez pufru. Po 21 dnech bylo podávání pufru ve skupinách vyměněno. Hodnocena byla data ze senzorů v dojírně, z tenzometrických krmných žlabů i krčních obojků. Analyzovány byly také vzorky mléka, bachorové tekutiny a výkalů. Zařazení pufru na bázi vápenitých mořských řas do dobře vyvážené TMR u krav na vrcholu laktace nemělo významný dopad na většinu měřených výkonnostních a zdravotních parametrů. Statisticky významně vyšší hodnoty byly zjištěny při přechodu z TMR bez pufru na TMR s pufrem pro dobu přežvykování (z 350 na 464 minut za den). |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace