VÚŽV v.v.i. > Quality and Dietary Value of Pork Meat of the Pulawska and Zlotnicka Spotted Breeds, and Commercial Fattening Pigs
Detail publikace
Quality and Dietary Value of Pork Meat of the Pulawska and Zlotnicka Spotted Breeds, and Commercial Fattening Pigs
CEBULSKA, Aleksandra, VÁCLAVKOVÁ, Eva, BOCIAN, Maria, DYBALA, Jan, WISNIEWSKA, Joanna a KAPELANSKI, Wojciech. Quality and Dietary Value of Pork Meat of the Pulawska and Zlotnicka Spotted Breeds, and Commercial Fattening Pigs. Annals of Animal Science, 2018, 18, 281-291. ISSN 1642-3402.
The aim of the study was to determine the quality and nutritional value of meat originating from pigs of Polish native pure breeds – the Puławska and Złotnicka Spotted as well as the commercial four-breed crossbreds F1 (Large White × Polish Landrace) × F1 (Duroc × Pietrain). Physicochemical properties of meat were evaluated, such as acidity, water holding capacity, tenderness, and color parameters. In addition, functional properties of meat were determined: nutritional value, mineral content and fatty acid profile. The dietetic indices of meat were also determined. The smallest acidity of muscle tissue was characteristic of the meat of the Puławska breed and the smallest meat drip loss was found in both native breeds (P≤0.01). This can confirm their greater
technological suitability. The most tender was meat obtained from pigs of the Puławska breed (36.07 N/cm2). The darker color was characteristic of the pig meat of the Złotnicka Spotted breed (L* = 49.19) (P≤0.01). Meat of all three groups of the tested pigs had the quality characteristics related to normal meat. The highest content of protein was found in the Złotnicka Spotted meat (25.23%) at optimum fat content (2.25%). The high content of ash (1.63%) recorded in the Złotnicka Spotted meat meant higher content of macro and microelements, especially iron and zinc, as compared to meat of the four-breed crossbreds (P≤0.01). The highest amount of monounsaturated fatty acids (52.72%) was recorded in porcine meat of the Puławska breed, while content of polyunsaturated fatty acids was the highest in meat of the four-breed crossbreds (16.77% vs. 9.32% and 15.19%) (P≤0.01). No differences were found between the groups tested for atherogenic index. In terms of most physicochemical and functional characteristics, meat of native pig breeds was superior to the meat of commercial pigs from mass-production.
Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie. Můžete i nastavit vlastní rozsah povolených cookies.
Tento web používá soubory cookie k vylepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou podle potřeby kategorizovány, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.
Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web, abychom ukládali preference uživatelů a poskytovali jim obsah a reklamy, které jsou pro vás relevantní. Tyto cookies budou uloženy ve vašem prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost se z těchto souborů cookie odhlásit. Odhlášení z některých z těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše procházení.
Nezbytné soubory cookie jsou zásadní pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem.
Cookie
Délka
Popis
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Funkční soubory cookie pomáhají provádět určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.
Analytické soubory cookie se používají k pochopení interakce návštěvníků s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počet návštěvníků, míru okamžitého opuštění, zdroj provozu atd.
Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.