Sója v Evropské unii a v Evropě
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 19202.pdf |
Abstrakt | V roce 2017 připadalo v Evropě kolem 95 % výměry a objemu produkce sóji pouze na osm států. V období 2000 až 2017 se v nich zvýšila výměra sóji 5,3krát, výroba sóji 5,6krát a výnos sóji na hektar o 0,6 tuny a 33 %. Přes nárůst těchto ukazatelů patří zachování a rozšíření stejného trendu i na další evropské státy mezi cíle a úkoly pro nastávající období. Mezi čtyři způsoby využití sóji ke krmným účelům patří sójové boby s termickou úpravou i bez ní, pokrutiny a extrahovaný šrot. Pro sójová krmiva např. platí, že do krmných dávek pro skot lze zařadit i neošetřené sójové boby. Pro monogastrická zvířata je jejich krmná hodnota ovlivněna kvalitou úprav. Hydrotermická úprava sójových produktů pro drůbež je nezbytná. Stávající výměra sóji by podle orientačních propočtů zajistila v Evropské unii kolem 12 % aktuální spotřeby masa, vajec, mléka a sýrů. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace