Spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIRS) u nativních krmiv, výkalů a mléka
Kateg. publikace | Metodiky certifikované; metodiky; software |
Interní odkaz | 21151.pdf |
Abstrakt | Cílem uplatnění metodiky je poskytnutí komplexních informací využití moderní spektrometrické metody blízké infračervené spektroskopie (NIRS) v zemědělské výrobě k hodnocení vybraných parametrů nutriční hodnoty krmiv, homogenity směsné krmné dávky (TMR), obsahu sušiny a škrobu ve výkalech a kvality mléka stanovení vybraných hodnot u nativních vzorků v původní sušině v reálném čase (in situ) a její porovnání s již klasickou metodou NIRS u suchých vzorků a s referenční analytickou metodou „mokré chemie“. Technologií NIRS pro vzorky v původní sušině lze měřit výživné hodnoty jen u těch krmiv, pro která je vytvořena kalibrační rovnice, tu je nutné průběžně aktualizovat. Výsledek analýzy hodně záleží na kvalitě kalibrace. Protože metoda technologie NIRS pro vzorky v původní sušině je levná a rychlá, doporučujeme ji využívat především pro sadu většího množství měření především pro porovnání vzorků z hlediska jejich variability. |
Projekt | Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu |
Ke stažení | 21151 |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace