Stanovení optimálních termínů sklizně pro silážování vybraných odrůd hrachu, bobu a lupiny žluté
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 22175.pdf |
Abstrakt | Cílem této studie bylo ověřit možnost využití lupiny žluté (odrůda Salut) jako zdroje píce pro tvorbu siláží. Pro porovnání jsme použili tradiční luskoviny, pěstované za tímto účelem v podmínkách České republiky, a to hrách polní (odrůda Gambit) a bob obecný (odrůda Merkur). V průběhu pěstební sezony byla píce z každé plodiny odebírána ve fázích růstu: 1) Plný květ, 2) Konec kvetení, 3) Plnění semen a 4) Plná semena – vosková zralost. Pro posouzení kvantitativních parametrů byl sledován výnos sušiny a dusíkatých látek. Kvalitativní parametry byly hodnoceny na základě chemického složení, zahrnujícího obsah sušiny, dusíkatých látek, tuku, vlákniny a jejich frakcí a dále stravitelnosti sušiny. Na základě výsledků z této studie je možné konstatovat, že lupina měla jednak nižší výnos sušiny, vyšší obsah NDF a zároveň nižší stravitelnost sušiny v porovnání s hrachem i bobem. Pro účely silážování doporučujeme sklizeň ve fázi plnění semen, i když u hrachu je možné bez ztráty živin i stravitelnosti prodloužit sklizeň až po voskovou zralost, což u bobu a lupiny nedoporučujeme. |
Projekt | Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace