Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové
Kateg. publikace | Užitný vzor; prototyp; právní norma; ověřená technologie |
Interní odkaz | 22060.pdf |
Abstrakt | Cílem bylo ověření návrhu technologie konzervace středně obtížně silážovatelné píce s vysokou sušinou nad 50 % do kulatých obřích balíků pomocí aplikace kyseliny citronové v kombinaci s bakteriemi Lactobacillus plantarum. Technologie byla úspěšně ověřena v poloprovozních podmínkách na farmě pana Pavla Vávry v Hrusicích. Vyrobené krmivo s označením „haylage“ bylo následně zkrmeno ovcím plemene Texel. Byla potvrzena hypotéza, která spočívala v předpokladu, že kyselina citronová prodlouží aerobní stabilitu vyrobené siláže v obřích balících alespoň na 7 dnů, resp. o 2 dny déle než u kontrolních balíků bez konzervantů. |
Projekt | Transfer výsledků výzkumu, vývoje a inovací do praxe v oblasti chovu hospodářských zvířat a jeho další ekonomické zefektivnění |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace