Technologie shredlage a mléčná užitkovost
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 21119.pdf |
Abstrakt | Kukuřičná siláž má mimořádný význam ve výživě dojnic a skotu ve výkrmu. Pro její kvalitu je zásadní podíl klasu, ve kterém je obsaženo cca 65 % živin, přičemž koncentrace energie v něm dosahuje 8,0-8,2 MJ NEL/kg sušiny. Kukuřičná siláž společně s travními, vojtěškovými či jetelovými senážemi rozhoduje o struktuře krmné dávky a následně i o fyziologické funkci trávicího ústrojí zvířete. Technologie sklizně kukuřice souvisí se strukturou silážované kukuřice, resp. s množstvím efektivní vlákniny v dietě. V posledních letech se z USA do Evropy dostala nová technologie sklizně kukuřice na siláž, označovaná jako „Shredlage“. Jejím cílem je rozdrtit kukuřičná zrna (min. 85 % zrna nejméně na 4, ale i 8 částí) a zároveň nařezat stonky kukuřice podélně. Dochází tak k větší expozici vnitřku buněk pro fermentaci a mikrobiální aktivitu v bachoru. Vzhledem k delší řezance siláže „Shredlage“ a vyššímu podílu fyzikálně efektivní vlákniny lze zajistit dobrou strukturu diety i při vyšším podílu kukuřičné siláže v krmné dávce. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace