Technologie silážování s využitím biologických silážních přípravků

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Technologie silážování s využitím biologických silážních přípravků. Autoři: LOUČKA, Radko, JANČÍK, Filip, KUBELKOVÁ, Petra, KOUKOLOVÁ, Veronika a HOMOLKA, Petr.. Česká republika. Ověřená technologie OT/VÚŽV/01/2025. 2025-04-17.
Kateg. publikaceUžitný vzor; prototyp; právní norma; ověřená technologie
Interní odkaz25043.pdf
Abstrakt

Předložená technologie se zaměřuje na optimalizaci použití biologických přípravků při silážování pícnin s různou silážovatelností. Definuje postupy pro správný výběr biologických silážních přípravků podle typu silážované plodiny (kukuřice, vojtěška) a požadovaného cíle (zlepšení fermentace, prodloužení aerobní stability nebo obojí). Technologie stanovuje optimální aplikační postupy včetně doporučené délky řezanky, obsahu sušiny, dávkování přípravků a postupu silážování. Experimentální ověření prokázalo, že i nižší dávky biologických inokulantů (1 g/t) jsou dostatečně účinné, což zvyšuje ekonomickou efektivitu. Při dodržení stanovených technologických postupů lze dosáhnout zlepšení fermentačního procesu, snížení ztrát živin, zvýšení aerobní stability a celkového zvýšení kvality siláží.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat