Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 15218.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo zjistit účinek dvou různých dezinfekčních přípravků pro ošetření struků před dojením na mikrobiální složení ovčího mléka. Pokus zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny přípravkem A (na bázi jódu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny přípravkem B (na bázi étersulfátu mastného alkoholu). V individuálních stěrech z povrchu struku před a po jeho dezinfekci v rámci toalety vemene před dojením byl, v souladu s ČSN, stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet koliformních bakterií (CB). V individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů – CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk – PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Na základě vyhodnocení mikrobiologického složení vzorků ovčího mléka je možno konstatovat, že v daných podmínkách je účinnější dezinfekční přípravek B. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace