Účinnost čištění a dezinfekce dojicího zařízení pro ovce
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 10154.pdf |
Abstrakt | Mléko je v průběhu dojení vystaveno sekundární kontaminaci (celkové počty mikroorganismů, koliformní bakterie, aj.). Jejími hlavními zdroji jsou znečištěné povrchy mléčné žlázy i jejího okolí, ruce a oblečení dojiče, prostředí stáje nebo dojírny, dojicí zařízení, voda a také další manipulace s mlékem. Jedním z nejzávažnějších zdrojů kontaminace mléka jsou dojicí stroje. Sebemenší zbytky mléka jsou velmi dobrou živnou půdou pro mikroorganismy, které při nedodržení postupu a zásad čištění a dezinfekce dojicího zařízení významně zhoršují výslednou kvalitu mléka. Cílem práce je zjistit účinnost čištění a dezinfekce dojicího zařízení ve třech chovech dojných ovcí. |
Projekt | Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace