Uplatnění sušených kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě dojnic
Kateg. publikace | Metodiky certifikované; metodiky; software |
Interní odkaz | 12024.pdf |
Abstrakt | Metodika řeší problematiku zkrmování sušených kukuřičných výpalků (DDGS) u dojnic se zaměřením na mléčnou užitkovost, složky mléka a zdravotní stav zvířat. Vychází z předpokladu, že produkce výpalků jako vedlejšího produktu výroby bioetanolu se bude v příštích letech zvyšovat a že výpalky jsou hodnotné krmivo poměrně bohaté na dusíkaté látky, energii, fosfor, síru a mají příznivý dietetický účinek. Obsahují kvalitní bílkoviny, které jsou přibližně z 50 % v bachoru nedegradovatelné, a proto lze jimi nahradit v krmné dávce část bílkovinných krmiv především sójový extrahovaný šrot. Energie je ve výpalkách obsažena především ve formě vysoce stravitelné vlákniny a tuku, což snižuje riziko vzniku bachorové acidózy. Obsah fosforu a síry ve výpalkách přispívá k optimalizaci bachorové fermentace, k lepšímu využití čpavku a k vyšší tvorbě mikrobiálního proteinu. |
Projekt | Optimalizace výživy a chovu dojnic v podmínkách zemědělské politiky EU |
Ke stažení | 12024 |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace