Uplatnění sušených kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě dojnic

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Uplatnění sušených kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě dojnic. Autoři: KUDRNA, Václav, ČERMÁKOVÁ, Jana a BLAŽKOVÁ, Kateřina.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-089-5. 2012-01-12.
Kateg. publikaceMetodiky certifikované, metodiky, software
Interní odkaz12024.pdf
Abstrakt

Metodika řeší problematiku zkrmování sušených kukuřičných výpalků (DDGS) u dojnic se zaměřením na mléčnou užitkovost, složky mléka a zdravotní stav zvířat. Vychází z předpokladu, že produkce výpalků jako vedlejšího produktu výroby bioetanolu se bude v příštích letech zvyšovat a že výpalky jsou hodnotné krmivo poměrně bohaté na dusíkaté látky, energii, fosfor, síru a mají příznivý dietetický účinek. Obsahují kvalitní bílkoviny, které jsou přibližně z 50 % v bachoru nedegradovatelné, a proto lze jimi nahradit v krmné dávce část bílkovinných krmiv především sójový extrahovaný šrot. Energie je ve výpalkách obsažena především ve formě vysoce stravitelné vlákniny a tuku, což snižuje riziko vzniku bachorové acidózy. Obsah fosforu a síry ve výpalkách přispívá k optimalizaci bachorové fermentace, k lepšímu využití čpavku a k vyšší tvorbě mikrobiálního proteinu.

ProjektOptimalizace výživy a chovu dojnic v podmínkách zemědělské politiky EU
PDF ke staženíí 12024
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat