Vitamín A ve výživě skotu

GAISLEROVÁ, Marie. Vitamín A ve výživě skotu. Krmivářství, 2024, roč. 28(1), s. 25. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz24049.pdf
Abstrakt

V tuku rozpustný vitamín A získávají přežvýkavci z rostlin prostřednictvím provitamínů – karotenů. Tyto karoteny se v tenkém střevě, játrech ale i mléčné žláze zvířete přeměňují na vitamín A, který je následně poskytován organismu pro celou řadu metabolických pochodů. V případě, že dojde k narušení příjmu tohoto vitamínu a jeho výskyt v těle organismu je deficitní, hrozí zdravotní komplikace projevující se sníženou imunitou, poruchami zraku, reprodukce nebo vadným růstem kostí.

ProjektSnížení aplikace antibiotik využitím ekologicky šetrných prebiotických a probiotických krmných aditiv ve výživě telat
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat