Vliv chovného prostředí na kvalitu kozího mléka
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 15216.pdf |
Abstrakt | Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezi úrovni hygieny chovného prostředí, čistotou povrchu těla a kvalitou kozího mléka. Sledováni se uskutečnilo v průběhu jedné laktace v chovu 450 koz. Čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální částí pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V Individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů – CPM, počet konformních bakterií – CB, počet somatických buněk – PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica [StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz, respektive jejich mléčné žlázy a následně i počet koliformních bakterií v mléce |
Projekt | Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (koze a ovce) |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace