Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 14097.pdf |
Abstrakt | Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojeným ztrátám stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ± 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 na dvou podobných lokalitách (Uhříněves, Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P < 0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012. |
Projekt | Inovovat systémy hodnocení kvality krmiv s důrazem na zavedení nového národního systému hodnocení |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace