Vliv genetických faktorů na obsah mastných kyselin v hovězím mase
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 13020.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo u českého strakatého skotu potvrdit přítomnost mutací dříve zjištěných u jiných populací. Dále byl hodnocen vliv jednotlivých genotypů na složení mastných kyselin (MK) intramuskulárního a podkožního tuku celkem u 602 býků. Významné rozdíly v zastoupení některých MK byly zjištěny u polymorfismů v genech SCD1 a FASN. Mutace c.878C>T v SCD1 ovlivnila koncentrace zejména kyselin myristolejové, olejové a stearové. Genotypy g.16024G>A and g. 17924A>G genu FASN nevysvětlovaly stejnou část variability MK a lišily se zejména v zastoupení kyselin myristové, palmitové a myristolejové. Genetická variabilita v genech SCD1 a FASN vysvětluje část fenotypové variability zastoupení MK v intramuskulárním a podkožním tuku českého strakatého skotu. |
Projekt | Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězí mase |
Oddělení | Chov skotu, Genetika a šlechtění hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace