Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv

ENGLMAIEROVÁ, Michaela, SKŘIVAN, Miloš, SKŘIVANOVÁ, Eva a ČERMÁK, Ladislav., 2017 Vliv genotypu na fyzikální ukazatele a senzorické hodnocení kvality masa pomalu rostoucích kuřat chovaných na pastv. In XII. Kábrtovy dietetické dny. Brno: VFU, s. 38-42. ISSN
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz17094.pdf
Abstrakt

Vhodnými genotypy pro pastevní chov kuřat jsou pomalu rostoucí nebo středně rychle rostoucí genotypy, které jsou dobře adaptovatelné na chov mimo halu. Pobyt kuřat na pastvě může uspořit náklady na krmnou směs a přispět k pohodě kuřat proti chovu v hale. Jak pohoda kuřat, tak i pastva, mohou zvýšit kvalitu masa. Pastevní porost má příznivý obsah mastných kyselin a antioxidantů (Skřivan a Englmaierová, 2014; Sales, 2014). Zvýšený obsah antioxidantů a vhodné složení mastných kyselin v mase kuřat může následně ovlivnit riziko vzniku civilizačních chorob u lidí. Z hlediska kvality je dalším významným faktorem i genotyp.

ProjektŘešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce