Vliv kombinace biologických a chemických přípravků na kvalitu kukuřičné siláže
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 17210.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo porovnat mezi sebou výsledky fermentace kukuřičné siláže, konzervované s přídavkem několika vybraných silážních přípravků a jejich kombinace s přípravkem Ecosyl, obsahujícím homofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus plantarum MTD/1. Testováno bylo 10 variant. Kontrolní varianta (bez aditiv) se od ostatních variant v ukazatelích výživných hodnot významně nelišila, kromě varianty Ecosyl s Lalsilem Fresh (heterofermentativní bakterie mléčného kvašení Lactobacillus buchneri), u které byly u škrobu a cukrů získány vyšší hodnoty. U kontrolní siláže bylo oproti ostatním variantám analyzováno nejvyšší pH a nejnižší kyselost vodního výluhu. Siláže s kombinací Ecosyl a konzervant nebyly v ukazatelích fermentace lepší než samostatně Ecosyl či jiný přípravek, pouze kombinovaný přípravek Ecosyl s Lalsilem Fresh měl vliv na nižší obsah těkavých mastných kyselin. |
Projekt | Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace – transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace