Vliv pastevního výkrmu na složení bakteriální mikrobioty ve slepých střevech kuřat
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 15206.pdf |
Abstrakt | Metodou přímé kultivace byla sledována mikrobiální společenstva vyskytující se ve slepém střevě brojlerů z konvenčního a ekologického chovu. Ekologický chov předpokládá u zvířat snížení stresu a zvýšení komfortu života, což vede k získávání živočišných produktů s lepší chutí a vůní ve srovnání se zvířaty chovanými konvenčně. V obou způsobech chovu byly zjišťovány rozdíly ve výskytu celkových anaerobních bakterií, koliformních bakterií, bakterií mléčného kvašení, rodu Salmonella a Campylobacter. Ve slepém střevě brojlerů z obou typů chovu nebyly zjištěny žádné kampylobaktery ani salmonely. Byly zjištěny vyšší počty anaerobních bakterií, koliformů a bakterií mléčného kvašení u brojlerů z konvenčního chovu, avšak pouze v případě koliformních bakterií byl rozdíl statisticky významný. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace