Vliv plemenné příslušnosti býků na senzorickou kvalitu hovězího masa
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 9071.pdf |
Abstrakt | Cílem této práce bylo vyhodnotit senzorickou kvalitu masa mladých býků. Desetičlenná komise byla sestavena z vyškolených hodnotitelů. Posuzována byla vůně, chuť, textura a šťavnatost vařeného masa. Kulinární kvalita masa býků charolais (C) a gasconne byla hodnocena příznivěji než u plemene české strakaté (CS) a kříženců C x CS. Skupina trojplemenných kříženců po otcích piemontese byla hodnocena lépe z hlediska textury masa v porovnání s býky CS a C x CS. Při porovnání senzorické kvality masa býků masných plemen (aberdeen angus, C, hereford a masný simentál) bylo nejlépe hodnoceno plemeno aberdeen angus. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace