Vliv ročních výkyvů počasí na kvalitu kukuřičných siláží
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 20230.pdf |
Abstrakt | Cílem příspěvku je porovnat nutriční a fermentační ukazatele kvality kukuřičných siláží sklízených v letech se suchým a teplým počasím během vegetačního období (2015 až 2019) a sklízených v letech 2005 až 2014, ve kterých počasí odpovídalo období hlediskům dlouhodobého normálu 1981 až 2010. Do hodnocení bylo zahrnuto 3741 analýz kukuřičných siláží z několika laboratoří v ČR. V suchém období ve srovnání s předchozími roky bylo nejvyšší pH a zároveň nejnižší všechny další ukazatele kvality fermentačního procesu. Důvodem může být i významně vyšší obsah sušiny a vlákniny a zároveň nižší obsah škrobu při sklizni v sušším období. Takové podmínky predikují vyšší ztráty a nižší kvalitu siláží. Suché období mělo větší vliv na fermentační ukazatele, zatímco období s počasím v normálu mělo vyšší vliv na výživné hodnoty. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace