Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu skořápky a mikrobiální kontaminaci vajec nosnic
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 17093.pdf |
Abstrakt | Způsob chovu nosnic má značný vliv na kvalitu vajec, včetně jejich fyzikálně-chemických vlastností a mikrobiálního znečištění. Kvalita vaječné skořápky je jeden z důležitých parametrů kvality vajec a má významný vliv na skladování a manipulaci. Van den Brand et al. (2004) zjistili, že lepší kvalitu skořápky vykazovala vejce z klecí, naopak Englmaierová a Tůmová (2009) z podestýlky. De Reu et al. (2006a) zas sledovali vliv ustájení na mikrobiální kontaminaci skořápky a zaznamenali její průkazně vyšší znečištění v alternativním systému. Porušená a znečištěná skořápka pak představuje vysoké riziko mikrobiální penetrace do vaječného obsahu |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů, Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace