Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vajec slepic nosného typu
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 15200.pdf |
Abstrakt | Cílem studie bylo vyhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmné směsi na kvalitu vajec. Slepice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích, na podestýlce a ve voliéře a krmeny byly dvěma úrovněmi vápníku (3 % a 3,5 %) v krmných směsích během celého snáškového cyklu. Průkazné interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byly zjištěny u hmotnosti vajec (P < 0,002), indexu bílku (P < 0,001) a podílu vaječné skořápky (P < 0,001). Těžší vejce byla snesena ve voliéře s 3 % vápníku, zatímco nejlehčí v klecích s 3 % vápníku. Nejvyšší index bílku měla vejce z obohacených klecí s 3 % vápníku a podíl skořápky s 3,5 % vápníku. Systém ustájení průkazně ovlivnil hmotnost vejce (P < 0,002), deformaci skořápky (P < 0,008) s vyššími hodnotami na podestýlce. Index bílku (P < 0,001), index žloutku (P < 0,001) a podíl skořápky (P < 0,001) byl vyšší u vajec z obohacených klecí. Obsah vápníku průkazně ovlivnil index žloutku (P < 0,023) a podíl skořápky (P < 0,022) s vyššími hodnotami v dietě s 3,5 % vápníku. |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace