Vliv systému ustájení a obsahu vápníku na kvalitu vaječných skořápek slepic nosného typu
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 13055.pdf |
Abstrakt | Cílem studie bylo zhodnotit vliv systému ustájení a obsahu vápníku v krmivu na kvalitu skořápky. Nosnice ISA Brown byly ustájeny v obohacených klecích a na podestýlce a krmeny dietou s rozdílným obsahem vápníku (3,0 % a 3,5 %). Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku byla zjištěna u pevnosti (P < 0,001), tloušťky (P < 0,001), podílu (P < 0,050) a indexu vaječné skořápky (P < 0,050). Systém ustájení průkazně (P < 0,001) ovlivnil hmotnost vejce a povrch vejce. Hmotnost vejce a povrch vejce byly vyšší na podestýlce. Systém ustájení a obsah vápníku průkazně ovlivnily hmotnost skořápky, která byla vyšší u vajec vyprodukovaných na podestýlce. |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace