Vliv zdroje tuku na stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin v prsním svalstvu a abdominálním tuku a expresi genů u kuřat
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 18075.pdf |
Abstrakt | Byl proveden čtyřtýdenní pokus se skupinou 240 jednodenních kohoutků Ross, kde byl posuzován vliv různého zdroje tuku na intestinální stravitelnost mastných kyselin, profil mastných kyselin u prsního svalstva a abdominálního tuku a mRNA exprese šesti jaterních genů souvisejících s lipidy. Krmné směsi pro brojlery byly doplněny o řepkový olej, vepřové sádlo nebo palmový olej v dávce 60 g/kg. V kontrolní skupině byl zdroj tuku nahrazen pšeničným škrobem. Nejvyšší ileální stravitelnost tuku a všech mastných kyselin (kromě kyseliny stearové) byl pozorován u kuřat krmených sádlem. Obsah tuku v prsní svalovině kuřat nebyl významně ovlivněn typem doplňku v dietě. Profil mastných kyselin prsního svalstva a abdominálního tuku odrážejí složení mastných kyselin v krmivu. V mase kuřat krmených řepkovým olejem dominovala z mastných kyselin kyselina olejová. Kyselina palmitová byla nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou v mase kuřat krmených vepřovým sádlem nebo palmovým olejem. Kyselina olejová byla nejhojněji zastoupenou mastnou kyselinou v abdominálním tuku všech kuřat. Nejvyšší mRNA exprese desaturáz (D5-, D6- and D9-) byla pozorována u kuřat krmených palmovým olejem. Exprese mRNA jaterní syntetázy mastných kyselin byla vyšší u skupin s přídavkem palmového oleje či vepřového sádla než u kuřat s řepkovým olejem. Exprese HMG-CoA reduktázy byla vyšší u kuřat, kterým byl v krmivu podáván palmový olej oproti skupině s řepkovým olejem nebo sádlem. Z výše uvedených výsledků lze předpokládat, že řepkový olej a vepřové sádlo jsou lepšími zdroji lipidů než palmový olej. Tyto dva zdroje obsahují více stravitelných mastných kyselin a poskytují nižší koncentraci syntetizovaných a absorbovaných nasycených mastných kyselin v mase a tuku kuřat. |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace