Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 18038.pdf |
Abstrakt | Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Fyzikální vlastnosti, chemické složení a senzorické charakteristiky byly sledovány u tří svalů (longissimus lumborum, LL; triceps brachii, TB; rectus abdominis, RA) z různých jatečných partií. Býci měli vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné půlky jalovic obsahovaly nižší podíl masa i kostí a šlach, naopak měly více než 2,5 x vyšší množství oddělitelného tuku. Z výsledků hodnocení chemického složení vyplývá, že maso býků obsahovalo méně sušiny, intramuskulárního tuku a naopak více kolagenu s nižším podílem tepelně rozpustné frakce. Grilované maso jalovic mělo vyšší instrumentálně měřenou křehkost. Ze srovnání tří různých svalů vyplývá, že sval RA se vyznačoval nejvyšším množstvím sušiny a vnitrosvalového tuku, zatímco sval TB obsahoval nejvyšší množství celkového kolagenu, ale zároveň i nejvyšší podíl rozpustného kolagenu. Maso ze svalu LL obsahovalo nejvyšší podíl bílkovin, nejméně celkového kolagenu a mělo nejnižší instrumentálně hodnocenou tuhost. Senzorický panel posoudil vzorky svalu TB jako maso s nejvyšší intenzitou vůně a chuti, sval LL byl hodnocen jako nejvíce křehký, zatímco sval RA jako nejvíce šťavnatý. Kulinární hodnota masa jalovic měřená senzorickou analýzou s výjimkou intenzity vůně ve všech ukazatelích signifikantně převyšovala jakost masa býků. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace