Výroba mléka ve Švýcarsku po zrušení kvót

KVAPILÍK, Jindřich. Výroba mléka ve Švýcarsku po zrušení kvót. Náš chov, 2014, roč. 74(5), s. 22-25. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz14041.pdf
Abstrakt

Příspěvek se věnuje výrobě mléka ve Švýcarsku po období zrušení mléčných kvót. Rušení mléčných kvót ve Švýcarsku začalo 1. května 2006 a následovalo tříleté přechodné období. Mezi léty 2009 a 2013 se snížil počet dojených krav ve Švýcarsku přibližně o 2,2%, počet výrobců mléka i farmářská cena. Z účetnictví vedeného v podnicích s chovem dojnic vyplývá v průměru ztráta z výroby mléka ve všech přírodních oblastech, přičemž se zhoršujícími se podmínkami se ztráta zvyšuje. Vysoké náklady (přibližně 21,56 Kč v nížinné oblasti) neuhradí ani vysoké nákupní ceny (13,64 Kč až 14,30 Kč) a přijaté přímé platby (4,40 Kč až 12,76 Kč).

ProjektUdržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství
OdděleníChov skotu