Výrobní a ekonomické ukazatele výkrmu býků v ČR v letech 2013 až 2016
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 18033.pdf |
Abstrakt | Na celkové výrobě hovězího masa, která v ČR v roce 2016 dosáhla 72 tis. tun, se významně podílí kategorie jatečných býků. Pro zvyšování výroby hovězího masa je nezbytnou podmínkou ekonomická výhodnost výkrmu jatečných zvířat. Z dat poskytnutých podniky s výkrmem býků v ČR v letech 2013 až 2016 byly vypočítány průměrné náklady na výkrm jednoho zvířete 37 tis. Kč včetně ceny zástavu. Při průměrné prodejní ceně 32 tis. Kč a započítání dotací byla výsledkem výkrmu každoroční ztráta (průměrná rentabilita -7%). Analýza nákladů potvrdila nižší nákladovost při vyšším počtu zvířat v podniku. Mezi ekonomicky nejvýznamnější parametry se řadí dosahované denní přírůstky hmotnosti, cena zástavu a prodejní cena jatečného býka. |
Projekt | Ekonomické modely pro hodnocení a optimalizaci managementu stáda, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace