Využití genů mléčných bílkovin
Kateg. publikace | Metodiky certifikované; metodiky; software |
Počet stran | 29 |
Interní odkaz | 9137.pdf |
Abstrakt | Zjišťováním vztahů genů mléčných bílkovin k parametrům mléčné užitkovosti, technologické kvality a k úrovni plemenných hodnot (PH) pro parametry mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu byl prokázán nejvýznamnější vliv genu CSN3, zejména na parametry kvality mléka a syřitelnosti (obsah čistých a hrubých bílkovin v mléce, obsah kaseinu, a zejména na kvalitu a pevnost sýřeniny a dobu koagulace), dále pak k PH pro obsah a produkci bílkovin. Nejpříznivější hodnoty parametrů kvality mléka vykázal genotyp BB, naopak genotypy obsahující alelu E byly nejméně příznivé. V případě genu LGB byl prokázán vliv na obsah syrovátkových bílkovin a kaseinu s nejpříznivějšími hodnotami parametrů u genotypu BB. Významnost efektu genu CSN2 byla prokázána na obsah kaseinu a na PH pro produkci mléka, bílkovin a tuku. Pozitivní vliv byl zjištěn u genotypů A1A2 a A1A1, dále pak A2A2 a A1B. U genu CSN1S1 byl prokázán vztah k PH pro produkci mléka s nejvyšší hodnotou zjištěnou u genotypu CC. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Ke stažení | 9137 |
Oddělení | Chov skotu, Genetika a šlechtění hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace