Vývoj a aktuální výše výkupní ceny mléka a ceny másla
Kateg. publikace | Uspořádání konference nebo workshopu; audiovizuální tvorba |
Interní odkaz | 24208.pdf |
Abstrakt | Výkupní cena mléka patří mezi hlavní faktory ovlivňující rentabilitu výroby mléka. Její výše je z velké míry závislá na nabídce a poptávce na trhu. Od vstupu ČR do EU byla průměrná výkupní cena mléka výrazně podprůměrná v letech 2009 a 2016 a historicky nejvyšší úrovně dosáhla v roce 2022. Od ledna do října 2024 bylo ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 v ČR vykoupeno mlékárnami o 2,7 % více mléka za cenu o 0,6 % vyšší. Procentní obsah tuku v mléce se za toto období jen mírně snížil o 0,04 p.b. Oproti výkupní ceně mléka lze trvalejší růst spatřovat v nákladech výroby mléka, které v sobě odrážejí růst cen vstupů. Inflace, která byla v ČR za posledních 10 let v průměru 4,2 % za rok, zvyšuje hladinu nákladů prvovýrobcům, zpracovatelům i obchodníkům. Tím se zvyšují ceny průmyslových výrobců i spotřebitelské ceny, vč. ceny másla. Produkce másla se od ledna do října 2024 oproti stejným měsícům roku předešlého zvýšila o 5,9 % a cena průmyslových výrobců (mlékáren) zaznamenala nárůst ze 143 na 172 Kč za kg, tj. + 20 %. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace