Výzkum potenciálu hmyzí moučky ve výživě drůbeže: Kvalita masa a senzorické hodnocení
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 24119.pdf |
Abstrakt | V současné době je zájem o integraci hmyzí moučky do krmiv pro zvířata. Zařazení cvrččí moučky na úrovni 3 % do diety kuřat prokazatelně zvýšilo obsah α-tokoferolu v mase a oxidační stabilitu masa. Problematickým aspektem uplatnění cvrččí moučky v krmných směsích pro kuřata je profil mastných kyselin v moučce a následně i v mase. Její přídavek způsobuje snížení obsahu polynenasycených mastných kyselin a zvýšení poměru n6/n3 v mase a zvýšení aterogenního a trombogenního indexu a současně snížení hodnoty HH indexu, což může vést u potencionálních konzumentů tohoto masa ke vzniku a rozvoji tzv. civilizačních chorob. Ve vztahu ke kvalitě masa a zdraví lidí nelze tedy doporučit v krmných směsích pro kuřata dávku vyšší než 3 %. Dávka 3 % cvrččí moučky ve srovnání s běžným obsahem sójového extrahovaného šrotu, jakožto zdroje bílkovin, který v krmivu pro kuřata dosahuje úrovně až 30 %, je ale naprosto zanedbatelná. Na druhé straně nejpřijatelnější maso z hlediska senzorického hodnocení bylo maso kuřat krmených nejvyšší dávkou cvrččí moučky (9 %) Je tedy vhodné hledat vhodný substrát pro chov larev a dospělců, který zajistí zlepšení profilu mastných kyselin hmyzu či jiného zástupce z třídy hmyzu. |
Projekt | Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace