Způsob stanovení oxidační stability lipidů ve svalové tkáni
Kateg. publikace | Patenty |
Interní odkaz | 15117.pdf |
Abstrakt | Řešení se týká způsobu stanovení oxidační stability lipidů ve vzorcích svalové tkáně, kdy se nejdříve zhomogenizuje vzorek svalové tkáně, potom se extrahuje vodným roztokem kyseliny trichloroctové, načež se provede filtrace extraktu vzorku přes papírový a membránový filtr, pak zreaguje čirý extrakt s roztokem kyseliny thiobarbiturové za tvorby barevného komplexu při zahřívání ve vodní lázni při 100 °C a vzniklý barevný komplex se spektrofotometricky zanalyzuje proti slepému pokusu a podle vypočtení obsahu malonaldehydu v mg/kg se stanoví oxidační stabilita lipidů ve vzorku svalové tkáně. Nový způsob je rychlejší a finančně úspornější při zachování dostatečné citlivosti a přesnosti stanovení. Má velké využití při sledování vlivu složení výživy zvířat na změny kvality masa během skladování. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace