Zvýšení nutriční hodnoty vajec zařazením konopného a lněného semínka do diety slepic
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 25042.pdf |
Abstrakt | Vejce je plnohodnotná potravina a jeho kvalitu lze ovlivnit mimo jiné výživou nosnic. Proto byl testován vliv krmných směsí pro slepice nosného typu s přídavkem konopného a lněného semínka na fyzikální ukazatele kvality vajec, profil mastných kyselin, obsah vitaminů a karotenoidů ve žloutcích. Kombinace konopného a lněného semínka v dietě nosnic měla za následek zvýšení hmotnosti vajec o 2 %. Žloutek těchto vajec vykazoval nejvyšší obsah zdraví prospěšných n-3 mastných kyselin (α-linolenové, eikosapentaenové a dokosahexaenové) a nejnižší hodnotu aterogenního indexu a obsahu cholesterolu. Tato krmná směs rovněž zvýšila obsah antioxidantů, jakými jsou γ-tokoferol nebo karotenoidy, lutein a zeaxantin, ve žloutcích. Ačkoliv došlo ke zvýšení karotenoidů ve vaječných žloutcích, barva žloutku nedosahovala takové úrovně, kterou vyžadují jejich konzumenti. Testovaná krmná směs obsahující kombinaci 40 g/kg konopného a 60 g/kg lněného semínka zvyšuje hmotnost vajec a obsah živin ve vejcích ve prospěch zdraví prospěšných a zvyšujících trvanlivost produktu. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace, Transfer výsledků výzkumu, vývoje a inovací do praxe v oblasti chovu hospodářských zvířat a jeho další ekonomické zefektivnění |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace