Kvalita a uchování mleziva ve stádech dojeného skotu
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 14090.pdf |
Abstrakt | Hodnoceny byly výsledky z 59 chovů holštýnského skotu (H) a 77 chovů českého strakatého skotu (C). Napříč chovy byla kvalita mleziva oveřována pouze ve 44,1 % chovů (v 39 % chovech C a 50,9 % chovech H). Nekontrolování kvality je zásadní nedostatek v managementu mlezivové výživy. Popsány byly výhody a nevýhody používání kolostroměru a refraktometru, včetně interpretace výsledků. V průzkumu bylo zjištěno, že 73,5 % všech chovů (72,7 % C chovů a 74,6 % H chovů) má rezervní zásoby mleziva. Chybějící zásobní rezerva mleziva v chovech svědčí o nízké znalosti významu časného podání mleziva telatům. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace