Kvalita a uchování mleziva ve stádech dojeného skotu

STANĚK, Stanislav a DOLEŽAL, Oldřich. Kvalita a uchování mleziva ve stádech dojeného skotu. Náš chov, 2014, roč. 74(8), s. 23-24. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz14090.pdf
Abstrakt

Hodnoceny byly výsledky z 59 chovů holštýnského skotu (H) a 77 chovů českého strakatého skotu (C). Napříč chovy byla kvalita mleziva oveřována pouze ve 44,1 % chovů (v 39 % chovech C a 50,9 % chovech H). Nekontrolování kvality je zásadní nedostatek v managementu mlezivové výživy. Popsány byly výhody a nevýhody používání kolostroměru a refraktometru, včetně interpretace výsledků. V průzkumu bylo zjištěno, že 73,5 % všech chovů (72,7 % C chovů a 74,6 % H chovů) má rezervní zásoby mleziva. Chybějící zásobní rezerva mleziva v chovech svědčí o nízké znalosti významu časného podání mleziva telatům.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníTechnologie a technika chovu hospodářských zvířat