VYUŽITÍ NANOKOMPLEXŮ ZINKU VE VÝŽIVĚ ZVÍŘAT

7.3.2019

Zinek řadíme mezi esenciální prvky v organismu. V posledních letech se používá jako nástroj pro snížení používání antibiotik a jako prevence průjmových onemocnění u odstavených selat. Aby bylo docíleno antimikrobiální aktivity, je nutné podávat zinek ve vysokých dávkách (2000 – 2500 mg/kg diety) nejčastěji ve formě oxidu zinečnatého. Díky těmto nadlimitním dávkám zinku dochází k […]

PARAMETRY JATEČNÉHO TĚLA A KVALITA MASA FARMOVĚ CHOVANÝCH A VOLNĚ ŽIJÍCÍCH DAŇKŮ A JELENŮ EVROPSKÝCH

21.12.2018

Se zvyšující se celosvětovou poptávkou po mase narůstá i zájem o využití netradičních zdrojů. Zajímavou alternativou tradičních druhů mas může být i maso jelenovitých, které se díky potenciálu farmového chovu stává důležitou komoditou na mezinárodním trhu. Spotřebitelé se nejvíce setkávají s masem daňků a jelenů z farmových chovů, nebo s daňčí či jelení zvěřinou z volnosti. Zvěřina je obecně […]

STOP PRO ZDRAVÍ POTENCIÁLNĚ NEBEZPEČNÉMU SYNTETICKÉMU BARVIVU VAJEČNÝCH ŽLOUTKŮ

15.11.2018

Dnes již není sporu o tom, že vejce jsou nejkvalitnější potravinou živočišného původu. Tato vysoká kvalita vajec je běžně znehodnocována přídavkem živočišných tuků do krmných směsí, ale i syntetickým barvivem kantaxantinem, E 161g. Ten je podle orgánů EU potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Při překročení povolené koncentrace hrozí ukládání krystalů kantaxantinu v oční sítnici. Kantaxantin nesmí […]

PRAVIDLA UCHOVÁVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ V PLEMENITBĚ ZMRAZENÝCH POHLAVNÍCH BUNĚK KONÍ

14.8.2018

Řada původních plemen představuje zdroj jedinečných vlastností, které souvisí se zdravím zvířat, schopností přežít a přizpůsobit se měnícím se podmínkám a s výrobky, po kterých by v budoucnu mohla být poptávka. V současnosti však tato plemena z ekonomických důvodů nevyhovují, vymírají, nebo jsou na hranici ohroženosti. Jejich uchování je ale důležité pro budoucí potravinovou bezpečnost […]

LUPINA BÍLÁ VE VÝŽIVĚ BROJLEROVÝCH KRÁLÍKŮ

17.7.2018

Lupina bílá (Lupinus Albus L, cv. Zulika) dnes představuje plnohodnotný proteinový zdroj, který v oblasti výkrmu hospodářských zvířat přináší mnohé překvapivé výhody. Její odslupkovaná semena lze totiž s úspěchem použít místo tradičně využívaného sójového extrahovaného šrotu. Jak bylo v nedávné studii v oblasti výkrmu brojlerových králíků zjištěno, ve srovnání s tradiční krmnou směsí založenou na sójovém extrahovaném šrotu, bylo u […]

VYŠŠÍ STRAVITELNOST VEPŘOVÉHO SÁDLA VE SROVNÁNÍ S VYBRANÝMI ROSTLINNÝMI OLEJI

27.6.2018

K překvapivým závěrům dospěli autoři vědecké studie zaměřené na výkrm kuřat. Z výsledků je patrné, že vepřové sádlo má vyšší stravitelnost mastných kyselin než palmový a řepkový olej. Vyšší se prokázala i ileální stravitelnost methioninu, cysteinu a lyzinu. Přičemž methionin je první  a lyzin obvykle druhou limitující aminokyselinou ve výživě drůbeže.   SKŘIVAN, Miloš, MAROUNEK, […]

DENÍK NEMOCÍ A LÉČENÍ

26.6.2018

Deník nemocí a léčení představuje novou elektronickou aplikaci, která vznikla na podporu chovatelů pro zefektivnění zdravotního managementu stád dojeného skotu. Tato aplikace je umístěna na webovém portálu Českomoravské společnosti chovatelů, a.s. https://www.cmsch.cz/laboratore/pristup-k-datum-z-ku/ a je volně dostupná všem chovatelům dojeného skotu. Aplikace je opatřena Univerzálním klíčem diagnóz ICAR a nabízí uživateli užitečné funkce, které usnadní každodenní […]

VÝKRMNOST, SLOŽENÍ JATEČNÉHO TĚLA A KVALITA MASA BÝKŮ A JALOVIC ČESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU

26.6.2018

Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Býci vykázali v testu vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné […]

NÁVRAT DIVOKÝCH KONÍ DO ČESKÉ KRAJINY

16.12.2017

ROZHOVORPřipravila: Anne Dostálová Návrat divokých koní do české krajiny se řadí k významným počinům v historii ochrany přírody v České republice.  Jedná se o zcela výjimečný projekt, na kterém spolupracuje řada odborníků z různých institucí. Jedním z nich je Mgr. Martina Komárková, Ph.D., etoložka z našeho Výzkumného ústavu živočišné výroby, se kterou jsem měla tu možnost vést neformální rozhovor....

VÝZNAM MINERÁLŮ PŘI PASTEVNÍ PREFERENCI JELENA EVROPSKÉHO

11.12.2017

CEACERO, F., LANDETE-CASTILLEJOS, T., OLGUIN, A., MIRANDA, M., GARCÍA, A., MARTINEZ, A., COSSINELLO, J., MIGUEL, V. & GALLEGO, L.Avoiding Toxic Levels of Essential Minerals: A Forgotten Factor in Deer Diet Preferences. PLoS One, 2015, roč. 10, s. e0115814 Dosavadní vědecké studie, zabývající se potravní selektivitou u jelenovitých, poukazovaly na fakt, že zásadní vliv při výběru […]

VÚŽV v.v.i. > Výzkum > Věda populárně