Otcem ze záhrobí: uhynulý šimpanz Dingo má naději na další potomky.
14.2.2025Krátce po Novém roce uhynul v zoologické zahradě ve Dvoře Králové šimpanz jménem Dingo, pravděpodobně v důsledku stresu způsobeného zábavní pyrotechnikou během silvestrovských oslav. Tento samec patřil k vzácnému poddruhu šimpanze učenlivého – čego (Pan troglodytes troglodytes). V rámci dlouhodobé spolupráce zaměřené na uchování vzácných druhů převzalo Oddělení biologie reprodukce VÚŽV biologický materiál tohoto zvířete pro izolaci spermií. […]
Vývoj a aktuální výše výkupní ceny mléka a ceny másla
9.12.2024Výkupní cena mléka patří mezi hlavní faktory ovlivňující rentabilitu výroby mléka. Její výše je z velké míry závislá na nabídce a poptávce na trhu. Tím se dá vysvětlit její kolísání v minulosti. Od vstupu ČR do EU byla průměrná výkupní cena mléka výrazně podprůměrná v letech 2009 a 2016 a historicky nejvyšší úrovně dosáhla v roce 2022, kdy české […]
Cesta z nudy: Jak obohatit prostředí zvířat ve velkochovech?
2.6.2023Obohacené prostředí (angl. enrichment) je jednou z cest k lepšímu životu „domácích nemazlíčků“ prostřednictvím podnětů, které zvířeti v jinak chudém a nudném prostředí umožní projevit své druhově typické chování anebo zapojit činorodost a kreativitu. Obecně má obohacení prostředí, včetně hraček, potenciál pozitivního dopadu na dvě z pěti oblastí welfare (chování, mentální stav) hospodářských zvířat. Nepřímo může působit i na […]
Ochmelené krmné směsi pro prasata
7.3.2023Chmel je především znám jako nepostradatelná složka piva, která dává tomuto nápoji nezaměnitelné vlastnosti. Chmel je však využíván také ve farmacii, kosmetice a dalších odvětvích. Po staletí je znám svými pozitivními účinky na zdraví v mnoha směrech. Hořké látky z chmele zvyšují chuť k jídlu, mají uklidňující účinky a pomáhají při poruchách spánku. Četné studie prokázaly, že chmel […]
Možnosti snížení produkce skleníkových plynů na mléčných farmách
20.2.2023Přežvýkavci, jako jsou krávy a ovce, jsou zodpovědní za značnou část světových emisí skleníkových plynů. Přežvýkavci produkují tyto plyny převážně ve formě metanu, který vzniká v trávicí soustavě v průběhu mikrobiálního trávení přijaté potravy, tedy v průběhu tzv. enterické fermentace. Metan uvolněný přímo dojnicemi při enterické fermentaci tvoří okolo 60 % celkových emisí skleníkových plynů z mléčné farmy. Produkce […]
Nový způsob zpracování kukuřice zlepšuje nutriční hodnotu řezanky
9.12.2022Kukuřičná siláž je jedním z nejvýznamnějších krmiv přežvýkavců na celém světě, zejména pro výživu dojnic či výkrm skotu. Mezi faktory, které ovlivňují kvalitativní parametry kukuřičných siláží, patří hybrid kukuřice, parametry prostředí (agronomické i počasí), způsob a kvalita sklizně, proces výroby a skladování. V posledních letech se klade velký důraz na různé systémy sklizně, které zaznamenaly velké změny […]
Narození telat z embryí “ZE ZKUMAVKY”
1.9.2022V polovině července tohoto roku se v zemědělském podniku 1. zemědělské a.s. Chorušice narodila dvě telata z embryí „vyrobených“ v laboratoři. Jde o první telata z embryí kompletně vyprodukovaných v laboratorních podmínkách ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i. v Praze Uhříněvsi. Na světové úrovni, v chovatelsky nejvyspělejších zemích, je tento proces již poměrně intenzivně využíván. […]
Odrohování telat aneb ve dvou se to lépe zvládne
5.8.2022Většina telat dojeného skotu prochází během svého života odrohováním. Jedná se o proceduru, při které je telatům odstraněna rohová pučnice, aby se zabránilo růstu rohů. Tento zákrok se provádí zejména z důvodu zajištění bezpečnosti jak personálu, tak samotných zvířat, nicméně tato procedura je pro telata velmi bolestivým zážitkem, který zásadním způsobem zhoršuje jejich životní pohodu. Dnes […]
Lokalizátor ustájených zvířat
18.7.2022V chovu dojnic s volným ustájením vzniká velmi často potřeba vyhledat ve stádě konkrétní zvíře. V současné době je pro identifikaci zvířete jako základní prostředek využívaná ušní známka s číselným kódem. Ve volných chovech má dále každé zvíře ještě elektronický identifikátor, a to buď ve formě pedometru uchyceného na zadní končetině, nebo ve formě respondéru […]
Africký mor prasat se přenáší i krmivem
27.6.2022Africký mor prasat (AMP) je velmi nebezpečné, nakažlivé onemocnění domácích i divokých prasat všech plemen a věkových kategorií. Původcem nákazy je DNA virus, který se u nakažených prasat nachází v krvi, tkáňových tekutinách, vnitřních orgánech a všech sekretech a exkretech. Ve vnímavé populaci prasat se virus AMP může přenášet nejen přímým kontaktem s nakaženým zvířetem, ale i prostřednictvím produktů získaných z nakažených zvířat (tepelně neošetřené […]