VÝVOJ A PERSPEKTIVY VÝROBY MLÉKA VE SVĚTĚ

15.7.2019

Na roční světové produkci mléka (kolem 864 mil. tun) se podílí přibližně 83 % mléko kravské, 13 % buvolí, 2 % kozí, 1 % ovčí a 1 % ostatní druhy zvířat. Při značné variabilitě mezi světovými regiony a státy dosahuje průměrná spotřeba mléka na každého obyvatele naší planety kolem 113 kg mléka, což potvrzuje, že […]

JAKÁ BYLA ZISKOVOST CHOVU KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V ČR?

12.6.2019

Chov skotu patří v ČR stejně jako ve většině států EU k nejvýznamnějším odvětvím živočišné výroby. Potvrzují to početní stavy skotu i produkce a spotřeba mléka a hovězího masa. Významně se na chovu skotu podílí chov masného skotu, kde na rozdíl od států EU-28 dochází v posledních letech v ČR k výraznému rozvoji chovu. Za posledních deset let […]

PASTEVNÍ VÝKRM KOHOUTKŮ NOSNÝCH LINIÍ

29.5.2019

Alternativní systémy chovu, kde jsou více zohledněny přirozené potřeby zvířat, se poslední dobou stále častěji objevují v centru zájmu západní veřejnosti, která tuto skutečnost promítá do svých spotřebních preferencí. Volné systémy chovu kuřat masného typu zahrnují různorodou skupinu způsobů a podmínek chovu. Řadí se mezi ně i ekologický chov, kde jsou již dané podmínky striktně legislativně […]

KOMBINOVANÝ PORODNÍ KOTEC PRO RODÍCÍ A KOJÍCÍ PRASNICE

3.4.2019

Ustájení kojících prasnic se stává citlivým tématem ve vztahu k welfare prasat. V oblasti celého chovu prasat je právě tato kategorie dnes jedním z nejdiskutovanějších témat. V současnosti používané fixační klece představují pro chovatele nejefektivnější způsob odchovu selat, ale z hlediska pohody prasnic mají řadu nedostatků. Porodní kotec WELLUP byl vyvinut v reakci na narůstající společenskou poptávku po vyšší […]

VYUŽITÍ NANOKOMPLEXŮ ZINKU VE VÝŽIVĚ ZVÍŘAT

7.3.2019

Zinek řadíme mezi esenciální prvky v organismu. V posledních letech se používá jako nástroj pro snížení používání antibiotik a jako prevence průjmových onemocnění u odstavených selat. Aby bylo docíleno antimikrobiální aktivity, je nutné podávat zinek ve vysokých dávkách (2000 – 2500 mg/kg diety) nejčastěji ve formě oxidu zinečnatého. Díky těmto nadlimitním dávkám zinku dochází k […]

PARAMETRY JATEČNÉHO TĚLA A KVALITA MASA FARMOVĚ CHOVANÝCH A VOLNĚ ŽIJÍCÍCH DAŇKŮ A JELENŮ EVROPSKÝCH

21.12.2018

Se zvyšující se celosvětovou poptávkou po mase narůstá i zájem o využití netradičních zdrojů. Zajímavou alternativou tradičních druhů mas může být i maso jelenovitých, které se díky potenciálu farmového chovu stává důležitou komoditou na mezinárodním trhu. Spotřebitelé se nejvíce setkávají s masem daňků a jelenů z farmových chovů, nebo s daňčí či jelení zvěřinou z volnosti. Zvěřina je obecně […]

STOP PRO ZDRAVÍ POTENCIÁLNĚ NEBEZPEČNÉMU SYNTETICKÉMU BARVIVU VAJEČNÝCH ŽLOUTKŮ

15.11.2018

Dnes již není sporu o tom, že vejce jsou nejkvalitnější potravinou živočišného původu. Tato vysoká kvalita vajec je běžně znehodnocována přídavkem živočišných tuků do krmných směsí, ale i syntetickým barvivem kantaxantinem, E 161g. Ten je podle orgánů EU potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Při překročení povolené koncentrace hrozí ukládání krystalů kantaxantinu v oční sítnici. Kantaxantin nesmí […]

PRAVIDLA UCHOVÁVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ V PLEMENITBĚ ZMRAZENÝCH POHLAVNÍCH BUNĚK KONÍ

14.8.2018

Řada původních plemen představuje zdroj jedinečných vlastností, které souvisí se zdravím zvířat, schopností přežít a přizpůsobit se měnícím se podmínkám a s výrobky, po kterých by v budoucnu mohla být poptávka. V současnosti však tato plemena z ekonomických důvodů nevyhovují, vymírají, nebo jsou na hranici ohroženosti. Jejich uchování je ale důležité pro budoucí potravinovou bezpečnost […]

LUPINA BÍLÁ VE VÝŽIVĚ BROJLEROVÝCH KRÁLÍKŮ

17.7.2018

Lupina bílá (Lupinus Albus L, cv. Zulika) dnes představuje plnohodnotný proteinový zdroj, který v oblasti výkrmu hospodářských zvířat přináší mnohé překvapivé výhody. Její odslupkovaná semena lze totiž s úspěchem použít místo tradičně využívaného sójového extrahovaného šrotu. Jak bylo v nedávné studii v oblasti výkrmu brojlerových králíků zjištěno, ve srovnání s tradiční krmnou směsí založenou na sójovém extrahovaném šrotu, bylo u […]

VYŠŠÍ STRAVITELNOST VEPŘOVÉHO SÁDLA VE SROVNÁNÍ S VYBRANÝMI ROSTLINNÝMI OLEJI

27.6.2018

K překvapivým závěrům dospěli autoři vědecké studie zaměřené na výkrm kuřat. Z výsledků je patrné, že vepřové sádlo má vyšší stravitelnost mastných kyselin než palmový a řepkový olej. Vyšší se prokázala i ileální stravitelnost methioninu, cysteinu a lyzinu. Přičemž methionin je první  a lyzin obvykle druhou limitující aminokyselinou ve výživě drůbeže.   SKŘIVAN, Miloš, MAROUNEK, […]

VÚŽV v.v.i. > Výzkum > Věda populárně