Česko-italský tým oživuje mrtvé tělní buňky

Vysušení buňky mrazem, kdy se v ní zastaví veškeré životní procesy, znají vědci už dlouho. Jak ale upozorňuje Josef Fulka, náš přední odborník na klonování z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi, podstatné je, k čemu se má tato metoda použít.
"Lyofilizace bílkovin, čili zamrazení a vysušení, to se běžně používá. To jde ale o bílkovinu. Jenže my jsme se snažili tímto způsobem uchovat celý genom a také, jak ho následně oživit a využít."Josef Fulka se ale brání označení svého a italského týmu za světové jedničky. Shodou okolností měli prostě v určité chvíli ještě lepší nápad.
"Nedá se říci, že by to nikdo nedělal před námi. Ve vědě, když něco děláte, je to mozaika a vy jen tak nepřijdete s nápadem, který neměl nikdo před tím. Pochopitelně spermie tímto způsobem docela dobře uchováte a je z toho myší potomstvo. I u dalších savců se to podařilo. My jsme to posunuli dále tím, že jsem se zaměřili na celý genom, na jádro somatické, tělní buňky.
Ve vědě je to takhle všude. Nedá se říci, že najednou v Česku a Itálii máte izolovanou skupinu, ta přijde s něčím úplně novým, co nikdo dříve neznal. Když si vezmete třeba rakovinu, zhoubné bujení, dělá na tom celý svět, dělají na tom tisíce laboratoří. Ale i v Česku můžete přijít na něco, co je unikátní v tomto komplexu. Celá věda je globalizovaná. Řada laboratoří dělá na stejném problému. Jenže někdo má určitý nápad a povede se mu něco překvapujícího."
Originál textu i s obrázky a audio soubory naleznete na:http://www.radio.cz

 

VÚŽV v.v.i. > Nezařazené