Úspěšný PŘÍBĚH POTRAVIN

Sobota 7. června – DEN DRUHÝ

Nejvzdálenějším stanovištěm stezky bylo "U JELENŮ". A přesto se přišly podívat a o chovu jelenů něco se dozvědět desítky lidí!! Pan Petr Janovský při doplňování posledního řádku křížovky naučné stezky. 

 

Stanoviště "STARÝ DVŮR" v Netlukách je součástí Výzkumného ústavu živočišné výroby, od roku 1953. Štěpánka Slavíková a Anička Horáčková seznámily nejen děti s jezdeckou výstrojí a zodpovídaly na všechny dotazy účastníků, kteří se zajímali o chov koní . I tady děti odpovídaly na otázku průvodců a doplňovaly test – křížovku.

 

Stanoviště "TERMOSVĚT rostlin a zvířat". Práci s termovizní kamerou předváděli Ivana Knížková a Petr Kunc, velmi zajímavě vyprávěla o krmivech a krmení pro krávy Yvona Tyrolová. Děti pozorně naslouchaly, nechaly se vyfotografovat kamerou, "ochutnaly a přivoněly" si ke  krmivu a samozřejmě i tady odpovídaly na otázku průvodců a doplňovaly test – křížovku.
 

 

Stanoviště "DVOREK U MELČŮ" – milí a ochotní průvodci na tomto stanovišti – Soňa Melčová a Jana Kalitová. I zde byla připravena pro účastníky naučné stezky testová otázka a samozřejmě za správnou odpověď zvířecí razítko.

 

Stanoviště "STROJE". Pan Josef Knížek velmi zajímavě vyprávěl o vystavovaných zemědělských strojích – kombajnu, řezačce, traktorech.

 

Stanoviště "MALÁ FARMA".

 

"DRŮBEŽÍ KOUTEK" – zde byli připraveni naši průvodci – Oldřich Mach, Jana Machová, Filip Starosta – a povídat si s vámi o křepelkách, křepelčích vajíčkách, měli připravenou tzv. "poznávačku vajec". Lenka Volková s Lindou Uhlířovou zaujala nejen děti, ale i dospělé s technikou zdobení vajec, účastníci se dozvěděli, co je to jezerní sítina. Paní Gabriela Dlouhá společně se soukromým chovatelem slepic panem Josefem Dvořákem měli pro děti připravenu testovou otázku – co víš o vajíčku?

 

 

O zvířátkách – prasátkách, kozách, ovcích, kravách, králících, husách a kachnách, ale i včelách – si s vámi povídali Eva Václavková, Tomáš Němeček, Martina Kosová, Standa Staněk, Jitka Pikousová, Michala Krejčová, Lenka Krpálková, Zdeňka Váňová, Zdeněk VolekAneta Dostálová,  David Nogly a Oldřich Doležal společně se svými spolupracovníky ze základní organizace Českého svazu včelařů v Říčanech.

 

CÍL naučné stezky – o odměny za vyluštěnou křížovku se starala Pavlína Jiroutová, Dana Němcová a Jana Rychtářová. Paní Alena Čížková se věnovala těm nejmenším..

 

 

 

VÚŽV v.v.i. > Nezařazené