Faktory ovlivňující kvalitu masa
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 12008.pdf |
Abstrakt | Krmná dávka pro vykrmovaná prasata má především uspokojit potřeby zvířat z hlediska příjmu živin a zároveň zajistit optimální růst a parametry jatečné hodnoty. V současné době se však rovněž zvyšuje zájem o zlepšování kvality masa prostřednictvím výživy. Zejména se jedná o ukazatele jako barva masa, vaznost vody a samozřejmě chuť masa. Kvalitu masa ovlivňuje řada faktorů mezi které lze zahrnout genetické vlivy (např. plemenná příslušnost), věk zvířete, výživa zvířat, podmínky prostředí a ustájení, podmínky během transportu zvířat na jatka, podmínky při porážce a poporážkové zpracování. Některé zásahy ovlivňující obsah živin v mase mohou vyrovnat negativní vliv genetických predispozic nebo vliv manipulace se zvířaty před porážkou. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Chov prasat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace