Metan a přežvýkavci
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 22213.pdf |
Abstrakt | V příspěvku jsou uvedena specifika bachorové fermentace u přežvýkavců a působení skleníkových plynů v atmosféře. Jsou zde vyjmenovány antropogenní zdroje metanu. Jako významný zdroj metanu je uvedena živočišná výroba, a to především chovy skotu, ovcí a koz. Z hlediska produkce metanu je důležitý především poměr píce a koncentrátů. Snížení tvorby metanu lze dosáhnout m.j. náhradou nekvalitních objemných krmiv kvalitními zdroji bílkovin (luštěniny), snadno zkvasitelnými sacharidy, tuky, a dále také zlepšením zdravotního stavu zvířat, zařazením sekundárních metabolitů rostlin a perspektivně i šlechtěním zvířat. Tvorba metanu na jednotku produkce zvířat se s jejich rostoucí užitkovostí snižuje. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace