Optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté

Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.. Optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté. Autoři: HOMOLKA, Petr, JANČÍK, Filip, LOUČKA, Radko, KUBELKOVÁ, Petra, GAISLEROVÁ, Marie a KOUKOLOVÁ, Veronika.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-300-1. 2024-09-26.
Kateg. publikaceMetodiky certifikované; metodiky; software
Interní odkaz24163.pdf
Abstrakt

Cílem metodiky je charakterizovat optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté. Na pozemcích účelového hospodářství VÚŽV v Praze Uhříněvsi byly pěstovány vybrané druhy luskovin ve dvou pěstebních sezonách 2022 a 2023. Byly porovnávány bob obecný (odrůda Merkur), hrách polní (odrůda Gambit) a lupina žlutá (odrůda Salut). V průběhu pěstební sezony byla píce z každé plodiny odebírána ve fázích růstu: 1) plný květ, 2) konec kvetení, 3) plnění semen a 4) plná semena, resp. vosková zralost. Podle výnosu, obsahu dusíkatých látek a stravitelnosti, a tedy pro pícní i silážní využití byl nejlepší plodinou bob. Podle obsahu sušiny s ohledem na další zavadání je výhodnější plodinou pro silážní využití hrách. Lupině žluté se nepodařilo dosáhnout výnosových ani kvalitativních parametrů bobu ani hrachu. Z pohledu termínu sklizně je obecně pro všechny testované druhy luskovin nejvýhodnější sklizeň v době plnění semen. Pozdější sklizeň již poskytuje nižší výnosy dusíkatých látek a stravitelnosti živin u bobu a lupiny.

ProjektDomácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
Ke stažení 24163
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat