Silážování kukuřice s využitím vybraných silážních přípravků
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 21048.pdf |
Abstrakt | Cílem pokusu bylo posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu fermentace a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. U siláže s přípravkem, obsahujícím kromě Lactobacillus plantarum i L. buchneri se ve srovnání s kontrolou bez silážního přípravku snížil poměr kyseliny mléčné ku těkavým mastným kyselinám na 0,56 z 0,6. Díky nižším ztrátám hmotnosti siláže aerobní degradací (5,4 %) byly celkové ztráty nižší (11,6 %), než u kontroly (13 %). Nejnižší celkové ztráty hmotnosti (mezi 9 a 10 %) byly zjištěny u siláží s přípravky, složenými z několika solí kyselin. Použití silážních přípravků (biologických, chemických, a kombinovaných) významně nezlepšilo ukazatele kvality výsledku fermentace ve srovnání s kontrolními vzorky siláže bez přípravku. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace