Stanovení reziduí inhibičních látek pomocí testačních mikroorganismů
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 18188.pdf |
Abstrakt | Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibujících látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomocí jednoduchého screeningu. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byly stanoveny rezidua inhibičních látek jednoduchým difuzním testem na agarové půdě modifikovaným pro každý druh zkoumaných vzorků vyhodnocením inhibice růstu testovaných organismů (Bacillus subtilis , Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli). Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v programu Statistica. Po stanovení citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552, Goebacillus stearothermophilus var. Calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm komerčních antibiotických testovacích disků (gentamicin, chloramfenikol, oxacillin, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin). Vybrané vzorky masa, mléka a vajec byly vyšetřeny na přítomnost inhibičních látek. |
Projekt | Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace