Testování kvality krmiv pomocí in vivo bilanční stravitelnosti
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 22251.pdf |
Abstrakt | V průběhu posledních let jsme testovali řadu krmiv a krmných dávek pomocí in vivo bilanční metody, určené pro stanovení skutečné stravitelnosti živin. Na našem pracovišti jsou pro tato stanovení využiti skopci plemene Romanovská ovce s využitím dvou týdenního přípravného období a čtyř denního pokusného období, kdy je měřena spotřeba krmiv, odebírány výkaly a následně stanoveno složení krmiv, zbytků a výkalů. Z těchto výsledků je následně stanovena stravitelnost jednotlivých živin. V posledních letech jsme se věnovali zejména stanovení stravitelnosti živin u siláží z různých druhů luskovin, krmných dávek s různými druhy a obsahy jadrných krmiv se zaměřením na posouzení amarantu oproti jiným druhům jadrných krmiv. Dále jsme se také věnovali testování stravitelnosti kukuřičných siláží vyrobených pomocí různých způsobů sklizně. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace