Vliv délky skladování na bachorovou degradovatelnost travních siláží
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 10003.pdf |
Abstrakt | Cílem níže uvedené práce bylo posoudit vliv různé délky skladování siláží na chemické složení, parametry fermentačního procesu a bachorovou degradovatelnost sušiny, neutrálně detergentní vlákniny (NDF) a obsah nestravitelné neutrálně detergentní vlákniny (INDF). Ze čtyř druhů trav byly vytvořeny pokusné siláže které byly skladovány po dobu 10 a 20 týdnů. V chemickém složení, ani v parametrech degradovatelnosti nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly, nicméně lepší parametry degradovatelnosti byly zjištěny u siláží skladovaných 20 týdnů. Statisticky průkazné rozdíly (P < 0,05) byly zjištěny pouze u obsahu kyseliny mléčné a octové, kdy byly vyšší obsahy u siláží skladovaných kratší dobu. Podle uvedených výsledků můžeme konstatovat, že délka silážního procesu nemá negativní vliv na parametry degradovatelnosti sušiny ani NDF travních siláží. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace